RAM’a geldikten sonra hazırlanan evraklarınız İlçe Özel Eğitim ve İl Özel Eğitim Hizmetleri kurullarına gönderilir. III. kademe okul yerleştirmelerini İl Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu yapar. Yerleştirildiği okul hakkında bilgilendirme yönlendirildiği okul veya evrakları yeniden RAM’a döndüğünde inceleyen uzman tarafından iletişime geçilerek yapılır.
Hayır. Sağlık raporları sağlık bakanlığı onaylı tıbbi raporlardır.
Rehberlik Araştırma Merkezi(RAM) raporları Milli Eğitim Bakanlığı onaylı
eğitsel raporlardır . RAM’dan alınan rapor rehabilitasyon merkezlerindeki
destek eğitim için geçerlidir.
25 gün içerisinde onaylanır.
Durum bildirir sağlık kurulu raporu ve açıklama kısmında sağlık problemi nedeniyle en az 12 hafta süreyle örgün eğitim kurumlarından yararlanamayacağı ya da yararlanması durumunda sağlığı açısından risk oluşturacağı yazmalıdır. (bkz. Çekmeköy RAM web sitesi üzerinden Özel Eğitim Hizmetleri alt bölümünde Örnek Sağlık Raporları kısmından inceleyebilirsiniz.)
Evet internetten destek eğitim raporunu RAM onayı sonrasında alabilirsiniz. değerlendirmeye gelen velinin e-devletine şifrenizle giriş yapınca hizmet arama kısmına "Özel Eğitim Değerlendirme Kurul Raporu Sorgulama" şeklinde yazıp aratırsanız ilgili rapora ulaşabilirsiniz. Eğer rapor görüntülemede teknik bir sorun varsa RAM ile iletişim kurabilirsiniz.
İnternet sitemiz anasayfasında bulunan "Destek Eğitim Raporu Sorgulama" linkini kullanarak e-devletin ilgili sayfasına ulaşabilirsiniz.
Özel Eğitim okul ve sınıf yerleştirme kararlarını İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu vermektedir. Bu konuyla ilgili iletişime geçmeniz gereken kurum İlçe Milli eğitim Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kuruludur.
Eylül itibariye 72 ayını doldurmuş olan ve 78 aya kadar olan öğrencilerin okul öncesi uzatmaları RAM kararıyla yapılabilmektedir. Bunun için çocuğun özel gereksinime ihtiyaç duyması gerekmektedir. Bu amaçla alınacak Durum Bildirir Tek hekim (Barkodlu E-rapor) raporu yeterlidir. Ancak raporda tıbbi bir tanının açıkça belirtilmiş olması gerekmektedir.
1. Okuldan hastane raporu olmadan ilk defa yönlendiriliyorsa
2. Çözger raporu olup ilk defa destek eğitim için başvuru yapacaksa
3. İlkokuldan ortaokula geçiş gibi kademe geçişlerinde
4. Özel Eğitim Sınıfı kararı değişikliğinde
1. Birey okula kayıtlı ise kayıtlı olduğu okulun ilçe Rehberlik ve Araştırma Merkezi
2. Bireyin okul kaydının bulunmadığı durumlarda adres ilçesindeki Rehberlik ve Araştırma Merkezi
Sağlık problemi nedeniyle en az 12 hafta süreyle örgün eğitim kurumlarından yararlanamayacağı ya da yararlanması durumunda sağlığı
açısından risk oluşturacağı Durum Bildirir Sağlık Kurul Raporu ile belirlenmiş olan öğrenciler için
Evde Eğitim: Zorunlu eğitim çağında olan öğrenciler için uygulanır. Okulda alacağı eğitim Milli Eğitim Bakanlığının görevlendirdiği öğretmen
tarafından, haftada 10 saatten az olmamak üzere, ana dersler başta olmak üzere evde gerçekleştirilir.
Evde Destek Eğitim :Rehabilitasyon Merkezi hizmetinin evde gerçekleşmesidir. Evde fizyoterapi desteği şeklinde uygulanır.
Rehabilitasyon Merkezinden alacağı ders saat sayısının bittiği anlamına gelir. Tekrar RAM’a müracaat edilebilir. Eğer öğrencinin farklı modüllerden desteğe ihtiyacı
varsa raporu güncellenir, yoksa destek eğitim önerilmez.
Kademe değişikliği yoksa (örneğin İlkokuldan Ortaokula geçiş gibi) ve destek eğitim süresi devam ediyorsa müracaat etmenize gerek yoktur.
Eğer bir tanı değişikliği yoksa tekrar müracaat etmenize gerek yoktur. Tanı değişikliği olduysa ya da yeni tanı eklendiyse müracaat etmeniz gerekir.
RAM’lar ağırlıklı olarak okullarda öğrenim gören bireylere hizmet vermektedir. Ancak hizmet almak için gelen bireylerin yaş sınırlaması yoktur (0-99)
Bireyin veli/vasisi tarafından, bireyin devam ettiği okul yönetimi tarafından ya da zihinsel yetersizliği bulunmayan 18 yaşından büyük bireyin kendisi tarafından; Resmî kurumlarda bakım ve barınma hizmetinden yararlanan bireyler için ise kurumun resmî yazı ile görevlendireceği personel tarafından RAM'a başvuru yapılabilir.
İlk kez randevu alıyorsa; Bireyin veli/vasisinin RAM'ı telefon ile arayarak ya da RAM'a gelerek randevu alması gerekmektedir.
Daha önce RAM’dan hizmet almışsa; www.ramdevu.meb.gov.tr adresinden online olarak randevu oluşturulabilir.
Hayır. RAM’da yapılacak değerlendirmeler için bireyin velisi veya yasal vasisi getirebilir. İlgi yönetmelik gereği çocuğu incelemeye başkası getirdiğinde değerlendirme yapılamamaktadır. Velisi ya da vasisi tarafından imzalanacak olan başvuru dilekçesi ile işlem başlatılır.
Özel Eğitime İhtiyacı olan bireyler için:
Kayıtların yapıldığı Eylül ayı sonu itibariyle 36 ayını tamamlayan ve 66 ayını doldurmayan çocukların kaydı durumlarına göre özel eğitim anaokuluna ya da özel eğitim anasınıfına yapılabildiği gibi kaynaştırma tedbiri ile de eğitimlerini devam ettirebilirler.
Eylül ayı sonu itibariyle 66, 67, 68 aylık olanların kayıtları okul öncesindedir. Velisinin yazılı talebiyle özel eğitim tedbiri alınarak 1. sınıfa başlamaları mümkündür. Aksi halde yine özel eğitim tedbiri ile okul öncesinden eğitimlerine devam ederler.
Eylül ayı sonu itibariyle 69-70-71 ayını tamamlamış olanların kayıtları 1. sınıfa düşer ve istenirse bu şekilde özel eğitim tedbiri ile eğitimine devam eder. Veli 1. sınıfa başlamasını istemezse okula dilekçe vermesi yeterlidir. Bu şekilde okul öncesinden devam edebilirler.
Eylül ayı sonu itibariyle 72 ayını doldurmuş olan bireylerin 1. sınıfa başlamaları zorunludur. Bu şekilde 72 ayını doldurmuş olanlar ile 79 aydan gün almamış olanlar için talebe ve ihtiyaca göre okul öncesi uzatma kararı alınabilir. Bu işlem sadece RAM'da bulunan Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu kararı doğrultusunda yapılabilir. Bu işlem sadece özel eğitime ihtiyacı olan- tanılanmış bireyler için yapılabilir.